Groene daken hebben de afgelopen decennia een hoge vlucht genomen.
Niet alleen is hun aantal sterk toegenomen, ook de kwaliteit en de technische mogelijkheden zijn sterk verbeterd.
De vraag en interesse in natuurdaken stijgt. Naast de positieve bijdrage die een groen dak levert aan wateropname en het urban heat island effect in steden, zien we dat ook bedrijven steeds vaker voor een groen dak kiezen. In het kader van de Breeam-certificering is een groen dak aantrekkelijk. Dergelijke projecten worden veelal onder begeleiding van een stadsecoloog of ecologisch adviesbureau uitgevoerd. Het leveren van een dak met exoten is dan geen optie en doet natuurlijk ook geen recht aan de titel natuurdak.

Kijken we naar de mogelijkheden voor een meer natuurlijke variant, dan zien we dat ze vaak zijn opgebouwd uit plantensoorten die totaal niet in de omgeving thuishoren. Sterker nog, een groot deel van de soorten komt helemaal niet in ons land voor. De reden hiervoor moeten we onder meer zoeken in de ondergrond, het gebruikte substraat, dat voornamelijk uit stenig materiaal bestaat. De daarop toegepaste soorten houden van een kalkrijk, stenig milieu, zijn warmteminnend en enigszins droogtetolerant. Daarbij komt dat veel van de toegepaste sedum- en kruidenmatten die in ons land gekweekt worden, zijn bedoeld zijn voor de export. Dergelijke matten bevatten dan ook een breed assortiment aan soorten voor verschillende gebieden en landen.
Deze ervaringen waren de aanleiding om samen met Optigroen naar de substraten te kijken en te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om zelf een substraatlijn te ontwikkelen. Na veel onderzoek en een proef van drie groeiseizoenen hebben we een kalkrijk en een kalkarm substraat ontwikkeld. Hiermee kunnen we beter aansluiten bij de lokale omstandigheden. Gecombineerd met ons eigen kruidenassortiment zijn we nu nog beter in staat een echt natuurdak te realiseren.

Uit eigen ervaring weten we dat een groen dak kan bijdragen aan meer diversiteit.
Dat neemt niet weg dat het prettig is dat dit door onafhankelijk onderzoek wordt bevestigd. Zo heeft een onderzoek van de Vlinderstichting aangetoond dat vlinders graag groene daken met een diverse, inheemse vegetatie bezoeken om er te foerageren. Wanneer er ook waardplanten aanwezig zijn en het natuurlijk substraat minstens tien centimeter dik is, kan er ook voortplanting plaatsvinden. De aanwezigheid van reliƫf en structuren (bijvoorbeeld een hoop zand of rotselementen) maken een groen dak extra aantrekkelijk voor insecten.

Wil u meer weten over natuurdaken?
Neem gerust contact op voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek.

Een vraag aan Heem?

Neem contact op met Gert-Jan

Gerelateerde projecten

Landelijke dekking van partners