Naast een aantal inheemse bolgewassen, zoals gewone vogelmelk, herfststijlloos, wilde kievitsbloem en de uiterst zeldzame roggelelie, kent onze flora ook een groep niet-inheemse soorten: de zogenaamde stinzen.
Het zijn met name bol- en knolgewassen die rond de 16de eeuw door de welgestelden van ons land werden ingevoerd en rondom hun kastelen en landhuizen werden aangeplant. Tot op de dag van vandaag komen we deze prachtige stinzenbegroeiing nog tegen. Een deel hiervan is inmiddels verwilderd en ingeburgerd en treffen we ook op andere plaatsen aan.

Bij Heem kweken we geen stinzenplanten en ook geen bol- of knolgewassen. Hiervoor hebben we de samenwerking gezocht met JUB Holland. Hierdoor zijn we in staat om ook deze groep in onze projecten toe te passen.
De gewassen worden nog steeds veel toegepast op landgoederen, particuliere tuinen en parken, maar ook in het openbare groen.
Door de vaak vroege bloei van deze groep kunnen we het bloeiseizoen aanmerkelijk verleggen.
Naast het toepassen van stinzen kan er natuurlijk ook voor gekozen worden om inheemse vegetatie te verfaaien met verwilderingsbollen.

JUB Holland is door zijn jarenlange ervaring specialist in het samenstellen van kleurrijke
bollenmengsels. Met name als het gaat om het verhogen van de biodiversiteit doen zij dit in samenwerking met de Nederlandse BijenhoudersVereniging en de Vlinderstichting.
Om het juiste mengsel samen te stellen wordt er naar allerlei factoren gekeken, onder andere naar het type ondergrond.

Wilt u hierover meer weten? Neem gerust contact op voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek, of download onze informatie

Het omvormen van gazon naar Bonte Berm
Heem en bollen informatieblad

 

Een vraag aan Heem?

Neem contact op met Gert-Jan

Gerelateerde projecten

Landelijke dekking van partners