Het Bonte Berm concept

Om een zo lang mogelijk bloeiseizoen te realiseren is in samenwerking met JUB Holland het Bonte Berm concept ontwikkeld. In deze projecten wordt het aanplanten van bloembollen gecombineerd met het inzaaien van inheemse kruiden. De bollen bloeien vaak al vroeg in het jaar en zijn zo een welkome voedselbron voor vroeg vliegende insecten. In de loop van het groeiseizoen maken de bollen plaats voor de inheemse kruiden die tot laat in september kunnen bloeien. Zo is een Bonte Berm ruim 7 maanden een waardevolle voedselbron en schuilplaats voor insecten en kleine zoogdieren.

De samenstelling van de inheemse kruidenmengsels en bollen zijn afhankelijk van de omgeving en lokale omstandigheden. Daarnaast zijn er veel opties om een Bonte Berm te ontwikkelen waar uitsluitend gebruik gemaakt wordt van stinzenplanten en/of biologisch geteelde bollen. Stinzen zijn bol- en knolgewassen die rond de 16de eeuw door de welgestelden van ons land werden ingevoerd en rondom hun kastelen en landhuizen werden aangeplant. De gewassen worden nog steeds veel toegepast op landgoederen, particuliere tuinen en parken, maar ook in het openbare groen.

Bekijk onze werkwijze hier, deel ons Heem en bollen informatieblad met uw collega’s of download de factsheet Het omvormen van gazon naar Bonte Berm.

 

Een vraag aan Heem?

Neem contact op met Gert-Jan

Gerelateerde projecten

Landelijke dekking van partners