Wilt u natuurlijke inheemse vegetaties terugbrengen in de landschappelijke of stedelijke omgeving? Schakel Heem in. Met onze aanpak dragen we succesvol bij aan een fraaier landschap en geven we een impuls aan de biodiversiteit.

Waarvoor schakelt u Heem in?

  • Projecten waarbij we een natuurlijke inheemse vegetatie ontwikkelen met een mengel dat geheel past bij de omgeving. Wij vertellen u daar graag meer over onder het kopje ‘Waarom kiest u voor Heem?’
  • Ecologisch beheer waarbij de inheemse flora en fauna centraal staat.

Voor wie kan Heem natuurlijke inheemse vegetaties ontwikkelen?

  • gemeenten
  • bedrijven
  • eigenaren of beheerders van landgoederen en parken
  • particulieren

Waarom kiest u voor Heem?

  • U krijgt een inheemse vegetatie op maat: deze wordt ingezaaid door onze partners met alle ecologische kennis en ervaring in het beheer. We gebruiken alleen origineel Nederlands, autochtoon zaadmateriaal waarvan de vindplaats is vastgelegd.
  • U ontvangt beheerplannen die passen bij uw omgeving en regio.
  • In elk project houden we rekening met de lokale omstandigheden. Denk aan de bodem, de omgeving en de al aanwezige flora en fauna. Hiermee versterken we de bestaande ecologische structuren optimaal en ondersteunen we de herkenbaarheid van het landschap.
  • We kunnen u van A tot Z ondersteunen, dankzij verschillende partners. Onze partners zitten door heel Nederland. Zij kennen uw omgeving en de lokale markt. Zo verloopt elk project snel en efficiënt.

De hoveniersbedrijven uit ons netwerk voeren het werk uit en de ecologische adviesbureaus geven advies over de soorten die op een bepaalde locatie thuishoren. Dit levert een duurzame vegetatie op die recht doet aan de prachtige Nederlandse flora.

Heem-monitoringsapplicatie: inzicht voor u

Voor inheemse vegetaties die jarenlang in stand blijven, is het juiste beheer noodzakelijk. Om hierin de juiste keuze te maken, is monitoring de basis. Deze monitoring gebeurt door een Heem-partner.

Zelf blijft u op de hoogte van de monitoring met de Heem-monitoringsapplicatie. In deze digitale omgeving ziet u alle waargenomen ingezaaide én ‘spontane’ soorten, inclusief de bedekking. Ook krijgt u meer informatie over onder meer standplaats en zeldzaamheid. Deze gegevens geven een goed beeld over soort, de omgeving en milieufactoren.

Heem inschakelen?

Wilt u meer weten over de ontwikkeling van natuurlijke inheemse vegetaties of wilt u ons inschakelen? Neem contact met ons op. We gaan graag aan de slag met uw vraagstuk.

Margriet, beemdkroon en knoopkruid

Een vraag aan Heem?

Neem contact op met Gert-Jan

Gerelateerde projecten

Landelijke dekking van partners