Kruidenrijke vegetaties op bedrijventerreinen – een lunchwandeling door inheemse biodiversiteit!
Heem en Natuurpro zetten zich in voor het vergroenen van bedrijventerreinen en het vergroten van biodiversiteit. Vanwege de ligging aan de buitenrand van het stedelijke gebied en de vaak maximaal versteende inrichting kunnen bedrijventerreinen of trade parcs door het vergroenen een grote bijdrage aan de lokale natuur leveren. Mede dankzij het stimulerende programma ‘Werklandschappen van de toekomst’, door het Nationaal Groeifonds gefinancierd en een initiatief van IVN, is er op bedrijventerreinen in Nederland een groene beweging gaande.
Vergroenen heeft een onmiddellijk en positief effect op de biodiversiteit. Tegelijkertijd worden risico’s van hitte- en wateroverlast beperkt en wordt de werkomgeving aantrekkelijker en gezonder. Vooral in de volle grond en op het buitenterrein, maar ook op parkeerplaatsen en groene daken, ligt door de grote oppervlaktes een prachtige kans om gevarieerd, inheems groen aan te brengen. Inheemse, kruidenrijke vegetaties vormen een ideale basis voor een gezond en biodivers ecosysteem, omdat ze schuilgelegenheid, voedsel en leefruimte bieden. Kruidenrijke mengsels kunnen in de volle grond, maar ook op groene daken in geschikt daktuinsubstraat worden ingezaaid. Met een passend assortiment en het juiste beheer houdt de vegetatie zichzelf in stand en biedt deze leefruimte aan talrijke insecten en vogels.
Heem heeft de expertise om geschikte mengsels samen te stellen en kan een project van het begin tot het eind – en ook daarna – begeleiden. Een mooi voorbeeld is het International Trade Parc in Hazerswoude-Dorp bij Boskoop. Hier zijn bermen omgevormd van gazon naar een kruidenrijke vegetatie, die voor het grootste deel met verwilderingsbollen zijn aangevuld volgens het Bonte Berm concept. Op het bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle is afgelopen winter door onze partner Koninklijke Ginkel Groep op de nieuwe terreinen van Wehkamp en Transferro bij elkaar 10.000 m2 inheemse vegetatie ingezaaid. In Ede is het afgelopen najaar de nieuwe locatie van Mix Architectuur natuurinclusief ingericht door het toepassen van inheemse beplanting, natuurtechnische elementen, dood hout, wadi’s, faunavoorzieningen en een kruidenrijk mengsel van Heem dat bij de bosrijke omgeving past.
Een belangrijk en mooi onderdeel van deze projecten is het afsluiten van langdurige onderhouds- en monitoringcontracten die het mogelijk maken om de ontwikkeling gedurende vijf tot tien jaar te sturen en begeleiden. Dit is de sleutel tot een succesvol project!
Delen: