14 augustus 2019

De eikenprocessierups heeft de afgelopen maanden voor flink wat overlast gezorgd en de roep om een stevige aanpak is groot. Maar hoe doe je dat? Dat is de vraag die veel gemeenten en terreineigenaren bezig houd. Bij de bestrijding wordt gebruik gemaakt van biologische en niet biologische middelen, maar is dit nu wel de oplossing?
Een groot neven effect van bestrijding is dat je naast de eikenprocessierups ook ander soorten treft, zelfs de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.
We zouden er dan ook veel beter aan doen om naast deze bestrijding te kijken naar een duurzame oplossing. Heem heeft al meer dan tien jaar geleden gekeken naar inheemse kruiden die de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups stimuleren.

De aanpak is zo succesvol omdat deze naast het terug dringen van de eikenprocessierups ook goed is voor de biodiversiteit. Bloemrijke bermen geven niet alleen een fraai beeld, maar ze trekken ook veel insecten en vlinders. Op deze manier doen we ook wat aan de achteruitgang van insecten in het algemeen.

In 2015 heeft dat geleid tot een grootschalige proef samen met de Vlinderstichting en de provincie Gelderland.

Lees hier over meer

Delen:

Landelijke dekking van partners