7 augustus 2023

Als iets géén heemplant is, is het de alsemambrosia. Deze exoot heeft de afgelopen jaren een opmars gemaakt in Nederland, grotendeels via vogelvoer. Je ziet deze plaagplant daarom steeds vaker in tuinen, bermen en plantsoenen, tot groot verdriet van hooikoortspatiënten.

De alsemambrosia bloeit laat en verlengt het hooikoortsseizoen met twee maanden. Haar pollen veroorzaken hevige klachten. Vandaar dat de plant nu erg in het nieuws is. Verschillende organisaties, waaronder Flora Nederland, het Leids Universitair Medisch Centrum en Wageningen Universiteit, roepen via de media het publiek op om op zoek te gaan naar de exoot in hun tuin.

Alsemambrosia is niet de enige ambrosia soort die je kan treffen, zij het veel minder, ook de zandambrosia en driedelige ambrosia komen in ons land voor.

Wie de plant wil verwijderen draagt het beste handschoenen, lange mouwen en geen korte broek. Want de alsemambrosia is niet alleen irriterend voor luchtwegen maar kan ook huidirritatie veroorzaken. Ook is het goed om de plant niet te verwarren met inheemse soorten zoals de bijvoet. Mocht u vragen hebben over, of wil u ondersteuning bij het verwijderen van deze soort neem dan gerust contact met ons op. Voor het in kaart brengen van locaties binnen u eigen omgeving/gemeente kunt u ook bij ons terecht.

Kijk voor meer informatie op de website van Nature Today.
Op onze website lees je meer over natuurlijke plaagbeheersing.

Delen: