1 april 2020

Heem heeft al meer dan vijfentwintig jaar een eigen kwekerij waar gegarandeerd inheems materiaal wordt gekweekt. Deze is voortgekomen uit het werk van wijlen professor Piet Zonderwijk, met wie we gezamenlijk zaden van inheemse populaties hebben geoogst. Dit gebeurde nooit in natuurgebieden, maar vooral op verlaten spoorwegemplacementen, op oude fabrieksterreinen en langs wegen. Daar waren de populaties genetisch sterker, vond hij.

Heem heeft een samenwerkingsverband met acht hoveniers en vier ecologische adviesbureaus. We leveren geen zaden, maar een project: een inheemse vegetatie op maat.

De hoveniersbedrijven voeren het werk uit en de ecologische adviesbureaus geven advies over de soorten die op een bepaalde locatie thuishoren. Zo wordt gekeken naar soorten die in die omgeving voorkomen, het floradistrict en de plantenassociatie. Dit levert een duurzame vegetatie op die recht doet aan de zo mooie Nederlandse flora. Het willekeurig inzaaien van zogenaamde carnavalsmengsels is iets waar wij al jaren tegen ageren.

Lees hier het NRC artikel over wat het inzaaien van verkeerde soorten voor onze insecten betekent.

Delen:

Landelijke dekking van partners