27 september 2017

2

Van de Haar Groep en Buiting Advies hebben de Heemprijs 2017 gewonnen. Ze wonnen voor hun project in Kroondomein Het Loo waar ze graslanden verschraalden en deze ingezaaid hebben met Heem-mengsel. Ze ontvingen de prijs op de Heemdag op 26 september 2017.

Heem in het Kroondomein

Kroondomein Het Loo had al jaren de wens om de biodiversiteit in hun graslanden te verhogen. Van de Haar Groep en Buiting Advies zijn samen de uitdaging aangegaan om in een pilot op twee proeflocaties de biodiversiteit te verhogen. De percelen zijn afgeplagd met een ‘Fieldtopmaker’ en vervolgens ingezaaid met kruidenrijk Heem-mengsel (mengsel van inheemse bloemen en kruidensoorten). Omdat het om een pilot ging, is er op verschillende percelen ook geëxperimenteerd met bijvoorbeeld de toevoeging van kalk en verschillende beheermethoden. De resultaten zijn goed: de percelen zijn kruidenrijker, kleurrijker en de ecologische waarde heeft een flinke impuls gekregen!

Een van de proeflocaties in Kroondomein ’t Loo.

Goede samenwerking als basis

De jury, bestaande uit Landschapskunstenaar Jeroen van Westen, Roel ter Horst van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Joan Almekinders van Bureau Zus, beoordeelde het project als beste van vijf inzendingen. De samenwerking tussen de opdrachtgever, groenaannemer en ecoloog was vanaf het begin af aan al goed en dat is ook terug te zien in het resultaat. En zoals de jury ook constateerde: “In de uitvoering zie je ook duidelijk de visie van de ecoloog terug en in het resultaat is dit helemaal tot uiting gekomen.”

Bart-Jan Heideveld van Van de Haar Groep krijgt de Heemprijs overhandigt van de Jury.

Bijzondere buitenruimtes

Naast de inzending van Van de Haar Groep en Buiting Advies deden nog vier andere inzendingen een gooi naar de Heemprijs 2017. Binder Groenprojecten (Huis van Hilde in Castricum), Koninklijke Ginkel Groep (Buitenruimte NIOO), Verhoeve Groen (Meerstad, Groningen) en Jonkers Hoveniers (De Groene Vallei, Boxtel) streden ook mee om de gewilde trofee. Al deze projecten zijn een toonbeeld van vakmanschap dat zich uit in bijzonder buitenruimten en vormen met recht  een toonbeeld van de slogan van Heem: “Brengt natuur dichterbij.”

Wil je meer weten over het project? Kijk dan op de projectpagina op onze website. Download ook het Juryrapport.

Meer weten over de Heemprijs of Heem? Neem dan contact op met Gert-Jan Koopman via [email protected] of 0343 481 348

 

 

Delen:

Landelijke dekking van partners