12 december 2014

1

Het ‘Natuurdak & Omgeving Q8 KPE-Raffinaderij Rotterdam’ een project van Binder Groenprojecten uit Portugaal, is winnaar van de Landelijke Heemprijs 2014. De landelijke Heemprijs is een prijs voor het beste natuurontwikkelingsproject en werd uitgereikt op 19 september 2014.

De landelijke Heem-prijs is een prijs voor bij Heem aangesloten bedrijven. Heem is een kennisconcept voor natuurontwikkeling op basis van inheemse vegetaties en een natuurlijk en duurzaam beheer.
De missie van Heem is het terugbrengen van inheemse flora in het verstedelijkte Nederland.

Jury
De acht inzendingen werden beoordeeld door drie deskundige en geëngageerde juryleden: Roel ter Horst (Afdelingshoofd Openbare ruimte van de gemeente Utrechtse Heuvelrug), Jeroen van Westen (landschapskunstenaar) en Kim van der Leest (voormalig directeur Hortus Botanicus, spreker en duurzaamheidspecialist). Het project ‘Natuurdak & Omgeving Q8 KPE-Raffinaderij Rotterdam’ is gelegen in Europoort. De jury vindt het project in Europoort eerste prijs waardig omdat het is gelukt in een ‘hard-core industriegebied kleurrijke natuur dicht bij werknemers te realiseren’. De jury beoordeelde dit als een innovatief project, dat een voorbeeld kan zijn voor ‘het heroveren van de industriegebieden van Nederland op beleefbare natuur.’

Hoek Hoveniers met het vakantiepark Dunimar in Noordwijkerhout en Verhoeve Groen met de Ontmoetingstuin Woonzorgcentrum de Lijte en Lijtehiem in Ureterp sleepten de tweede en derde prijs in de wacht.

Beoordeling
De jury beoordeelt de ingezonden projecten op basis van een aantal richtlijnen zoals maatschappelijk draagvlak voor het project, natuurwaarde, duurzaamheid en enkele kwaliteitseisen ten aanzien van de verhouding tussen inheemse kruiden en gras, de aantallen ingezaaide soorten en de monitoring.

Programma
De uitreiking van de prijs vond plaats tijdens de landelijke Heem-dag op de Landschapstriënnale in park Lingezegen waar landschapsarchitect en hoofdcurator van de Landschapstriënnale Henk van Blerck en Kim van der Leest lezingen verzorgden over het Nederlandse landschap en tijdelijke natuur.

Het project Natuurdak & Omgeving Q8 KPE-Raffinaderij is gepubliceerd in het vakblad Groen, klik hier voor het hele artikel.

Binder Groenprojecten Natuurdak & Omgeving Q8 KPE-Raffinaderij 1e prijs
Hoek Hoveniers Vakantiepark Dunimar 2e prijs
Verhoeve Groen Ontmoetingstuin Woonzorgcentrum de Lijte en Lijtehiem 3e prijs
Van Helvoirt Vlinder Idylle Suytkade
Van der Werf Vlinder Idylle Borger
Koningklijke Ginkel Groep Knooperf De Veldboer
Jonkers Hoveniers De voormalige stortplaats Mook
Van de Haar Groep Groene Grens Veenendaal/Ede

 

Delen:

Landelijke dekking van partners