25 april 2023

Vrijwel iedereen denkt dat de beste periode voor aanleg van een inheemse bloemrijke vegetatie het voorjaar is!
Op zich begrijpelijk, zodra de natuur ontwaakt, je eerste voorjaarsbloeiers ziet en de vogels beginnen met hun gezang willen we zelf ook aan de slag.

Aangeven dat je beter kan wachten tot het najaar is dan een grote teleurstelling.
En wachten zijn we niet meer gewend! Kijken we naar de traditionele tuinmarkt dan krijgen we de indruk dat het planten van bomen en struiken het hele jaar door mogelijk is.

Maar waarom dan in het najaar?

In principe kan er vanaf half augustus tot en met half april gezaaid worden.
Hoe later in het voorjaar hoe meer risico op verdroging! Eind van de zomer of vroeg in het najaar zaaien heeft de voorkeur. De najaarskiemers kiemen dan gelijk en overwinteren als een rozet. De voorjaarskiemers kiemen dan in het voorjaar. Op deze manier start je het eerste groeiseizoen met al je soorten. Dit geeft niet alleen een veel betere startsituatie maar ook op langere termijn een beter resultaat.

Zaaien in het voorjaar kan wel, maar er is meer concurrentie. In het voorjaar kiemt er gewoon meer onkruid. Een soort als Akkerdistel kiemt bijvoorbeeld met name in het voorjaar. Bij zaaien in het voorjaar zullen najaarskiemers pas veel later, aan het eind van het eerste seizoen, kiemen. Ze moeten het dan opnemen tegen vegetatie die er al een heel groeiseizoen staat, waardoor ze het moeilijk krijgen.

Wilt u nu weten hoe dat in zijn werk gaat, bekijk dan ons filmpje over de zaaiwerkzaamheden in de gemeente Amersfoort.

 

Delen:

Landelijke dekking van partners