Station Hofplein, Hofbogen Rotterdam

Natuurlijke Vegetaties

Het project Station Hofplein en Hofbogen ligt op een unieke locatie in het centrum van Rotterdam. Het is een voormalig station en spoorweg viaduct dat buiten gebruik is genomen. Het station en de spoorzone wordt herbestemd voor recreatie en horeca.
Het voorste gedeelte van het dak komt overeen met een polderlandschap. Hier zijn verschillende soorten grassen ingeplant en ingezaaid. Op een gedeelte van circa 400 m2 zijn grassen aangeplant , omdat hier een hogere opbouw van substraat mogelijk is. Het andere gedeelte heeft maar een beperkte opbouw en hier zijn grassen ingezaaid.
In het achterste deel van het dak zijn de troggen van de oude bogen gebruikt om grotere bomen en struiken in te planten. De structuur van het gebouw bepaald de positie van de beplanting en geeft aanleiding tot het maken van een Dakgaard. In rijen zijn verschillende fruitbomen geplant. Er zijn vele verschillende fruitstruiken aangeplant: Tussen de rijen is een bloemenmengsel op kleur ingezaaid. In het najaar van 2015 is hier het definitieve mengsel ingezaaid.

Heem-partner: Binder Groenprojecten
Project: Station Hofplein en Hofbogen Rotterdam
Opdrachtgever: Hofbogen BV
Doel van het project: Revitaliseren en herbestemmen van industrieel erfgoed
Oppervlakte: 2980 m2
Datum van aanleg: gefaseerd 2015 en 2016

Delen:
Roel ter Horst

ir. R.J. ter Horst

-

manager en loco-secretaris Gemeente Scherpenzeel

“Heem geeft een antwoord op één van de belangrijkste vraagstukken van onze tijd: behoud en herstel van biodiversiteit.”

Corné van Oort

-

Verhoeve Groen

“Verhoeve Groen heeft de keuze voor Heem gemaakt omdat we de biodiversiteit willen stimuleren. Waarin de bijzondere inheemse planten en insecten weer een plek krijgen in de natuur van Nederland.”