Project Ithaka te Almere

Natuurlijke Vegetaties

In 2012 is in de tuin van wooncomplex Ithaka in Almere een grote gezamenlijke heemtuin aangelegd.

Centraal in de binnentuin ligt een natuurlijk gefilterde zwemvijver van 50 x 10 meter. De vijver creëert samen met grote bomen, inheemse heesters, de natuurlijke Heem- kruidenvegetatie en ligweiden van gazon een parkachtige sfeer.

Om het optimale uitgangspunt voor de kruidenvegetatie te bereiken, is bij de aanleg de bovenste laag grond specifiek gemengd tot de juiste korrelgrootteverdeling en voedingstoestand. Om het bodemleven te versterken is tevens een natuurlijke bodemverbeteraar toegevoegd, inclusief bodembacteriën en mycorrhizae (schimmels).

De Heem tuin van Ithaka, in 2014 genomineerd voor de architectuurprijs Gouden Piramide, is ook 10 jaar na de aanleg nog kruidenrijk en wordt steeds aangevuld met ecologische elementen zoals insectenhotels, besdragende heesters of stinsenbeplanting.

Heem-partner: Koninklijke Ginkel Groep
Project: Ithaka te Almere
Doel van het project: Het realiseren van een parkachtige, kruidenrijke binnentuin met een gedeelde, natuurlijke zwemvijver.
Datum van aanleg: voorjaar 2012

Delen:
Roel ter Horst

ir. R.J. ter Horst

-

manager en loco-secretaris Gemeente Scherpenzeel

“Heem geeft een antwoord op één van de belangrijkste vraagstukken van onze tijd: behoud en herstel van biodiversiteit.”

Corné van Oort

-

Verhoeve Groen

“Verhoeve Groen heeft de keuze voor Heem gemaakt omdat we de biodiversiteit willen stimuleren. Waarin de bijzondere inheemse planten en insecten weer een plek krijgen in de natuur van Nederland.”