Heemproject van het jaar 2012: Berkelpark in Borculo

Natuurlijke Vegetaties

Het Berkelpark in Borculo is een nieuw park naast het nieuw gebouwde gemeentehuis.
Het unieke aan dit park is dat het tot stand is gekomen met een zeer breed maatschappelijk draagvlak. Het moest een park worden voor iedereen. Het is dan ook samen met de burgers van Borculo vormgegeven en ontwikkeld. Tijdens de uitvoering hebben kinderen van Daltonschool St.Joris, in samenwerking met het IVN, meegeholpen met het maken van een kruidenheuvel en het planten van bosplantsoen en eetbaar fruit. Binnen dit groen/civiele project zijn heuvelachtige structuren aangebracht en ingezaaid met Heem. Het park is opgebouwd in een ongestoord samenspel van cultuur- en natuurtechnische elementen. Zo worden bijvoorbeeld de gazons gemaaid met een grasmaaier en wordt de natuurlijke vegetatie begraasd met schapen.
In 2012 heeft dit park de ‘zilveren bij’ gewonnen voor het maatschappelijke karakter van dit Heemproject. Deze eerste prijs werd uitgereikt door Jaap Dirkmaat van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en Das&Boom.

Zie het filmpje voor een impressie:

Heem-partner: Van de Haar Groep
Project: Berkelpark in Borculo, een park met een verhaal
Opdrachtgever: Gemeente Berkelland
Doel van het project: aanleg van een nieuw park door een samenspel van biodiversiteit, maatschappelijk draagvlak, burgerparticipatie, natuureducatie, eetbare groente en fruit, innovatie en duurzaamheid
Oppervlakte: ca. 3 hectare
Datum van aanleg: 2012

 

Delen:
Roel ter Horst

ir. R.J. ter Horst

-

manager en loco-secretaris Gemeente Scherpenzeel

“Heem geeft een antwoord op één van de belangrijkste vraagstukken van onze tijd: behoud en herstel van biodiversiteit.”

Corné van Oort

-

Verhoeve Groen

“Verhoeve Groen heeft de keuze voor Heem gemaakt omdat we de biodiversiteit willen stimuleren. Waarin de bijzondere inheemse planten en insecten weer een plek krijgen in de natuur van Nederland.”