Duurzaam vergroenen nieuwbouw Schiphol

Natuurlijke Vegetaties

Partner Sturm Zaandam vroeg projectleider René Bakker van Hoek mee te denken over de buitenruimte van hun distributiecentrum bij Schiphol.

Het project heeft een Breeam certificaat; Breeam certificering geeft inzicht in de werkelijke prestatie van het project op duurzaamheid. Duurzaamheid draait niet alleen om energie besparen; aspecten als opvang van hemelwater, biodiversiteit en gezondheid zijn hiervan ook onderdeel.

Na bestudering van de originele bouwplannen is op basis van kennis en expertise een aanpassing in beplantingskeuze geadviseerd. Een inheemse, gebiedseigen beplanting van Heem. Ook zijn er fauna voorzieningen geplaatst zoals nestkastjes en insectenhotels geheel in lijn van het BREEAM concept.

De keuze van de beplanting zorgt voor een aantrekkelijke omgeving voor insecten en vlinders. De Magnolia’s uit het originele plan zijn vervangen voor Els. Deze boomsoort is windbestendig, doet het goed in de aanwezige kleigrond en past qua formaat bij het gebouw en de omgeving. René Bakker heeft samen met Gert-Jan Koopman (adviseur HEEM) een passende Heem vegetatie  samengesteld.

In oktober is ruim 22 are ingezaaid, wat het komend voorjaar een kleurrijke bloemenzee oplevert.

Delen:
Roel ter Horst

ir. R.J. ter Horst

-

manager en loco-secretaris Gemeente Scherpenzeel

“Heem geeft een antwoord op één van de belangrijkste vraagstukken van onze tijd: behoud en herstel van biodiversiteit.”

Corné van Oort

-

Verhoeve Groen

“Verhoeve Groen heeft de keuze voor Heem gemaakt omdat we de biodiversiteit willen stimuleren. Waarin de bijzondere inheemse planten en insecten weer een plek krijgen in de natuur van Nederland.”