Bonte Berm in Haaksbergen

Natuurlijke Vegetaties

In het najaar van 2019 heeft de Gemeente Haaksbergen gekozen om de ovonde aan de Kolenbranderweg-Noordsingel om te vormen naar een Bonte Berm. Dit is een nieuw concept waarin bollen en inheemse kruiden worden gecombineerd. De belangrijkste motivatie hiervoor is het terugbrengen van de biodiversiteit binnen de gemeente. De combinatie tussen stinsenbollen en inheemse kruiden zorgt voor een lange bloeiperiode dat divers is in kleur en erg soortenrijk.

De ovonde ligt op een van de grote N-wegen in de gemeente Haaksbergen wat ervoor zorgt dat veel mensen kunnen genieten van het kleurrijke beeld. Daarnaast is er een grote meerwaarde voor insecten vanwege het nectar aanbod, lange bloeiperiode en het gebruik van inheems plantenmateriaal.

In het eerste groeiseizoen (2020) hebben de bollen vanaf het vroege voorjaar tot aan de zomer het beeld bepaald. In de periode van juni tot augustus hebben voornamelijk de eenjarigen soorten Reukloze kamille, Bolderik en Grote klaproos rijkelijk gebloeid. Tussen de bestaande vegetatie door zijn dit jaar ook al twee- en meerjarige kruidensoorten waargenomen zoals de Gewone margriet, Knoopkruid en Pastinaak. Dit zijn voorbeelden van de kruidensoorten die volgend jaar het beeld in de zomer en nazomer zullen bepalen.

Wilt u weten waarom Haaksbergen voor een Bonte Berm heeft gekozen?
Klik dan hier voor het hele artikel en bekijk de video hieronder:

Project: Bonte Berm Ovonde Haaksbergen
Doel: Terugbrengen van biodiversiteit
Heem-partner: Koninklijke Ginkelgroep en JUB Holland
Aanleg: Najaar 2019
Oppervlakte: 600 m2

 

Delen:
Roel ter Horst

ir. R.J. ter Horst

-

manager en loco-secretaris Gemeente Scherpenzeel

“Heem geeft een antwoord op één van de belangrijkste vraagstukken van onze tijd: behoud en herstel van biodiversiteit.”

Corné van Oort

-

Verhoeve Groen

“Verhoeve Groen heeft de keuze voor Heem gemaakt omdat we de biodiversiteit willen stimuleren. Waarin de bijzondere inheemse planten en insecten weer een plek krijgen in de natuur van Nederland.”