Bomentuin Zuidas Amsterdam

Tijdelijke Natuur

De Bomentuin in Amsterdam is een bijzonder project voor tijdelijke invulling van een bouwlocatie aan de Zuidas. De bouwlocatie is voor een periode van 4 jaar omgevormd tot een boomkwekerij mét een groene, recreatieve functie. De gemeente wil haar inwoners met de bomentuin een gezonde leefomgeving bieden ondanks de vertraging van de bouwactiviteiten. In de boomkwekerij worden minimaal 275 bomen opgekweekt in een vooraf afgesproken assortiment, maat en kwaliteit. De gemeente plant de gekweekte bomen na de periode van circa 4 jaar in de leefomgeving van de Zuidas. De recreatieve functie van de bomentuin wordt ingevuld door het actief betrekken van de bewoners en scholen, speelnatuur en HEEM.

De functie van Heem is het bevorderen van de natuurbeleving en ontwikkeling van de bomentuin. Ook trekken de kruiden natuurlijke vijanden aan voor het wegvangen van aantastingen van de bomen zoals spint en mijt. De pluktuin verhoogt de belevingswaarde van de bomentuin. Inmiddels zijn de gewenste kruiden aanwezig op de bomentuin, dit geeft zeker potentie voor de komende jaren.

Een centrale rol binnen dit project is weggelegd voor communicatie. Bijeenkomsten met buurtbewoners en scholen, interessante open dagen en vooral ook de digitale communicatie via website, QR codes,webcamera’s en social media zorgen voor een grote betrokkenheid.
De bomentuin is een samenwerking van Cobra adviseurs, Ebben boomkwekers en Hoek Hoveniers.

Heem-partner: Hoek Hoveniers
Project: Bomentuin Zuidas Amsterdam
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
Doel van het project: tijdelijke bomentuin met recreatieve functie.
Datum van aanleg: voorjaar 2013

Delen:
Roel ter Horst

ir. R.J. ter Horst

-

manager en loco-secretaris Gemeente Scherpenzeel

“Heem geeft een antwoord op één van de belangrijkste vraagstukken van onze tijd: behoud en herstel van biodiversiteit.”

Corné van Oort

-

Verhoeve Groen

“Verhoeve Groen heeft de keuze voor Heem gemaakt omdat we de biodiversiteit willen stimuleren. Waarin de bijzondere inheemse planten en insecten weer een plek krijgen in de natuur van Nederland.”