Vlinder idylle te Borger

Natuurlijke Vegetaties

Een kleurrijker Nederland, dat is waar De Vlinderstichting en de Nederlandse Bijenhoudersvereniging aan werken. Met steun van de Nationale Postcode loterij leggen zij tot 2016 bloemrijke plekken; idylles aan. Niet alleen voor de verbetering van de leefomgeving van vlinders en bijen zijn deze plekken belangrijk. Het is ook een plaats waar mensen van natuur kunnen genieten.
Het IVN Borger-Odoorn heeft samen met het hunebedcentrum een mooie locatie aangedragen om ingericht te kunnen worden als idylle.
In het najaar van 2013 zijn de eerste voorbereidingen voor de totstandkoming van de idylle gestart. Ondanks de toch zachte winter, waarin het gras bijna niet stil heeft gestaan, heeft het ingezaaide heemmengsel een goede start gemaakt. De vlinders hebben hier met name in het vroege voorjaar van kunnen profiteren. Dankzij de vele vrijwilligers zijn er in het afgelopen jaar maar liefst 214 vlinders geteld van wel 13 verschillende soorten. Na de zomer waren de meeste bloemen uit het heemmengsel uitgebloeid en nam de rode klaver enorm de overhand in het mengsel. Om er voor te zorgen dat er geen verstikking van de vegetatie zou plaatsvinden is de Idylle met deze reden vroeger gemaaid dan eindelijk wenselijk is. Hopelijk zal de vegetatie hierdoor een betere start hebben in het volgende voorjaar.

Heem-partner: Groenvoorziening A.J. van der Werf BV
Project: Vlinder idylle Borger
Opdrachtgever: De Vlinderstichting
Doel van het project: Door het ontwikkelen van een bloemrijker Nederland de overleving van vlinders en bijen te vergroten.
Oppervlakte: 2100 m2 zandige grond.
Datum van aanleg: Najaar 2013

Delen:
Roel ter Horst

ir. R.J. ter Horst

-

manager en loco-secretaris Gemeente Scherpenzeel

“Heem geeft een antwoord op één van de belangrijkste vraagstukken van onze tijd: behoud en herstel van biodiversiteit.”

Corné van Oort

-

Verhoeve Groen

“Verhoeve Groen heeft de keuze voor Heem gemaakt omdat we de biodiversiteit willen stimuleren. Waarin de bijzondere inheemse planten en insecten weer een plek krijgen in de natuur van Nederland.”