Eerste natuurdak in Nederland met HEEM-substraat!

Natuurlijke Vegetaties

Momenteel wordt het dak van het gemeentehuis in Hellevoetsluis door de Koninklijke Ginkel Groep duurzaam omgevormd.
Door de Koninklijke Ginkel Groep worden hier natuurdaken gerealiseerd. Het dak heeft de primeur: als 1e project in Nederland wordt hier het Optigroen HEEM-substraat toegepast!
Optigroen-daktuinen (www.optigroen.nl) heeft samen met Heem-natuurontwikkeling in de achterliggende jaren gewerkt aan de ontwikkeling van speciale HEEM-substraten.
Deze substraten zijn uniek omdat hiermee de eigenschappen van de verschillende grondsoorten in Nederland natuurgetrouw worden nagebootst.
Op deze substraten worden genetisch zuivere, gebiedseigen HEEM-kruiden ingezaaid: soorten die van nature in het gebied thuishoren.
Samen met de hoge watervasthoudendheid, wordt hiermee een robuuste basis gelegd, waar veel meer plantensoorten zich blijvend kunnen vestigen.
Het resultaat is ook op langere termijn een maximum aan biodiversiteit.
Naast de natuurdaken zijn er op het dak ook nog 129 st. PV-panelen geplaatst.
De stroken tussen deze panelen zijn opgevuld met mos-sedum, waardoor het dak maximaal van groen is voorzien. Inmiddels is het dak nagenoeg gereed.
Alleen het inplanten van een deel van de plugplanten en het inzaaien van een kruidenmengsel resteert nog. Daarna is het wachten op een fantastisch bloeiende vegetatie!
Dit project is tot stand gekomen door een fijne samenwerking van Gemeente Hellevoetsluis; BOKO dakbedekkers Westknollendam en Zonne Panelen Vlaardingen en de Koninklijke Ginkel Groep.

Heem-partner: Koninklijke Ginkel Groep
Project: Dak van het gemeentehuis Hellevoetsluis.
Opdrachtgever: Gemeente Hellevoetsluis
Doel van het project: Naast de vele voordelen die een groendak heeft ten opzichte van een traditioneel dak is er hier met name gekeken naar een in het landschap passende vegetatie.
Oppervlakte: 900 m2
Datum van aanleg: 2016

Klik hier voor onze productblad

Klik hier voor informatie over het substraat

 

 

Delen:
Roel ter Horst

ir. R.J. ter Horst

-

manager en loco-secretaris Gemeente Scherpenzeel

“Heem geeft een antwoord op één van de belangrijkste vraagstukken van onze tijd: behoud en herstel van biodiversiteit.”

Corné van Oort

-

Verhoeve Groen

“Verhoeve Groen heeft de keuze voor Heem gemaakt omdat we de biodiversiteit willen stimuleren. Waarin de bijzondere inheemse planten en insecten weer een plek krijgen in de natuur van Nederland.”