Tijdelijke natuur

particulier

Foto's:

Tijdelijke natuur: een kans voor u als (particuliere) grondeigenaar en de natuur

Bezit u een stuk grond dat nog wacht op zijn eindbestemming of waarvoor u nog geen bestemming heeft? Dan loopt u het risico dat er zich beschermde plant- of diersoorten vestigen, waardoor u te maken krijgt met de Flora- en faunawet en de eindbestemming van uw grond misschien niet op het gewenste moment kunt realiseren. Dankzij de ontheffing Tijdelijke Natuur kunt u zowel zorgeloos afwachten, als de natuur een kans geven om zich te ontwikkelen. Met deze ontheffing mogen alle plant- en diersoorten zich vestigen, zolang deze aan het einde van de periode op een correcte manier weer worden verplaatst. U dient dus zowel uw eigen als het maatschappelijke belang.

U kunt zelfs (mede)bepalen hoe uw tijdelijke natuurterrein wordt ingericht. Samen kunnen we besluiten om bepaalde soortgroepen, zoals bijen, vlinders, vogels of kleine zoogdieren, aan te trekken door de keuze van zaadmengsel en beplanting. Ook kunt u op uw grondgebied gelegenheid bieden tot natuurlijk spelen en recreëren. Wat voorop staat, is dat de natuur zich kan vestigen en ontwikkelen waar de grond eerst bewust braak gehouden werd.

Als grondeigenaar kunt u op elk moment aangeven dat u de Tijdelijke Natuur wilt stopzetten of juist verlengen. Heem kent een unieke samenwerking met hoveniers en adviesbureaus. Met deze partners kunnen we al uw zorgen op dit gebied uit handen nemen, van het aanvragen van een ontheffing en het inrichten van het terrein tot en met het weer bouwrijp maken en de eventuele verplaatsing van beschermde soorten, inclusief de bijbehorende communicatie.

30/03/2015

Is de regeling Tijdelijke Natuur interessant voor mij als particulier?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.