Tijdelijke natuur - heem.nl

Tijdelijke natuur

Gerealiseerde projecten:

Van Yperen Terrein Zwijndrecht (Buitenpr

Het project Van Yperen Terrein te Zwijndrecht ligt op...

Soet op Suyt te Helmond...

Samen met GEM Suytkade heeft het Knooppunt Bouwen met...

Oer-Hollandse vegetatie bij KPE –

Het project omvat 700 m2 daktuin en 1900 m2...

Bomentuin Zuidas Amsterdam...

De Bomentuin in Amsterdam is een bijzonder project voor...

Waarom tijdelijke natuur?

Tijdelijke natuur: een kans voor mens en natuur

Tijdelijke Natuur is een regeling waarmee de natuur een kans krijgt op braakliggende terreinen. Met deze regeling voorkomt u problemen met beschermde planten en dieren. U hoeft uw terrein dan niet meer te maaien of braak te houden om beschermde soorten te weren. De regeling Tijdelijke Natuur is een ontheffing op de Wet natuurbescherming. Door deze ontheffing kan de natuur op het betreffende terrein zich zorgeloos ontwikkelen en loopt u – zelfs wanneer er zich beschermde soorten vestigen – geen risico op juridische problemen. Zonder de ontheffing  kan de vestiging van beschermde soorten uw toekomstplannen met het terrein verstoren. Daarnaast biedt de regeling gelegenheid tot recreatie, waarmee ze een groot maatschappelijk draagvlak heeft. De term ‘tijdelijk’ houdt in dat er voor een periode van maximaal tien jaar een ontheffing kan worden aangevraagd. De periode kan op uw verzoek worden verlengd, maar kan ook op elk willekeurig moment worden beëindigd.

Heem kent een unieke samenwerking met hoveniers en adviesbureaus. Met deze partners kunnen we al uw zorgen op dit gebied uit handen nemen, van het aanvragen van een ontheffing en het inrichten van het terrein tot en met het weer bouwrijp maken en de eventuele verplaatsing van beschermde soorten, inclusief de bijbehorende communicatie.

Heeft u een vraag of een wens?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuws:

Tijdelijke Natuur

14/11/2015

Nieuwe beleidslijn Tijdelijke Natuur vereenvoudigt aanvraag ontheffing.

In Nederland ligt meer dan 40.000 hectare grond braak. Op dit moment vinden er geen activiteiten plaats op deze... ...Lees verder